Institutet för social forskning

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Institutet för social forskning
Johanna Rickne tumme

Kvinna och chef innebär ökad risk för sexuella trakasserier

Att göra karriär och bli chef skyddar inte kvinnor mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Tvärtom är det vanligare att kvinnor utsätts för trakasserier när de har arbetsledande funktioner.

alm tumme

Singlar utan barn ny riskgrupp för fattigdom

Risken att hamna i fattigdom har ökat lika mycket för singlar utan barn som för ensamstående föräldrar, visar en ny studie från SOFI. Forskarna kopplar ökningen till de restriktioner i arbetslöshetsförsäkringen som genomförts.

Forskaren Susan Niknami vid Insititutet för social forskning SOFI

Vad händer med barn till frihetsberövade föräldrar?

Ungefär vart tionde barn som kommer från en fattig bakgrund upplever någon gång under uppväxten att en förälder blir frihetsberövad. Just nu pågår en studie på SOFI om hur livschanserna för dessa barn förändras.

Svenska Sociologförbundet

Sociologidagarna

SOFI är med och anordnar Sociologdagarna 18-20 mars 2020 i Stockholm!

SOFI-forskare i media

 • Har det blivit svårare för män med låga inkomster att hitta en partner och bilda familj? Johanna Rickne, professor i nationalekonomi vid SOFI, intervjuades i Ekots lördagsintervju angående den pågående debatten om vem som egentligen blir mest ratad. Lyssna på inslaget här.
   

 • Varför ber allt fler människor idag om ekonomisk hjälp via sociala medier istället för att vända sig till socialtjänsten? Kenneth Nelson, professor i sociologi vid SOFI, intervjuas i SVT Nyheter om utvecklingen.
   

 • Den nya SOFI-studie som visar en kraftigt ökat risk att hamna i fattigdom för singlar utan barn har uppmärksammats i flera medier, bland annat SR Vetenskapsradion, Göteborgs-Posten och TT Nyhetsbyrån.
   

 • "En kvinna som tjänar mindre än sin partner, eller inte arbetar alls, när de gifter sig har en signifikant högre risk att skilja sig om hennes karriär plötsligt skulle stanna av". Tidningen Quartz skriver om en studie gjord av vår professor Johanna Rickne tillsammans med Olle Folke vid Uppsala universitet och associerad till SOFI. Läs artikeln här (på engelska).
   
 • Vår doktorand Anni Erlandsson intervjuas i Dagens Nyheter om sin studie, där hon visar att män inom yrken med jämn könsfördelning är mer benägna att kontakta andra män för en första arbetsintervju än att kontakta kvinnor. Läs artikeln "Män kallar hellre män på jobbintervju"
   
 • The Guardian uppmärksammar vår professor Matthew Lindquists forskning om militärtjänstgöring och brottslighet, under rubriken "Militärtjänst är inte en mirakelkur för att minska brottligheten"

Senaste publikationerna

       

Databaser vid SOFI

LNU puff
SBC puff
SCIP data set
SPIN data set
GENPARENT

Fler genvägar