Institutet för social forskning

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Institutet för social forskning
Ett vitt I mot en blå bakgrund

Löpande information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Den senaste information och allt om universitetets ställningstaganden relaterat till covid-19 hittar du här:

En bild från filmklippet om LNU2020 med prifessor Carina Mood

"Viktigt att människors egna röster får höras"

Just nu pågår den sjunde omgången av Levnadsnivåundersökningen (LNU) vid SOFI. Här berättar Carina Mood, professor i sociologi, om arbetet med att samla in människors egna röster om sina levnadsförhållanden.

En flicka tittar på en digital läsplatta

Stort tapp för elevernas inlärning under pandemins skolstängningar

Elever i grundskolan lärde sig lite eller ingenting när de studerade hemma under den tid skolan var stängd på grund av coronapandemin. Det visar en ny studie från Institutet för social forskning som jämfört nederländska elevers skolresultat med tidigare år.

En flicka i högstadieåldern sitter på en trappa och tittar bort mot ett par vänner

Barn med mindre ekonomiska resurser har oftare sämre relationer med klasskamrater

Att ha mindre pengar eller inte kunna delta i aktiviteter som kostar pengar är kopplat till en ökad risk för en sämre social situation i skolan. Det visar en ny avhandling från Institutet för social forskning (SOFI).

Two siblings playing in the forest

Vi följer våra äldre syskons val av högskoleutbildning

Vad storasyskon väljer för högskoleutbildning har stor påverkan på vad deras yngre syskon väljer att söka, även när det leder dem till "sämre" utbildningar. Det visar en ny studie.

SOFI-forskare i media

  • "En avgörande skillnad mellan utbildning och varor som mat och kläder är att den bedrivs i ett socialt sammanhang." Det skriver Erik Lindqvist, professor nationalekonomi vid SOFI och Institutet för näringslivsforskning, tillsammans flera andra forskare på DN Debatt.

  • PODCAST: Matthew Lindquist, professor i nationalekonomi vid SOFI, diskuterar sin nya forskning om hälsoeffekterna av fängelsestraff, i det senaste avsnittet av podcasten Probable Causation.

  • "Nationalekonomer: Vi behöver spåra smittan". Erik Lindqvist, professor i nationalekonomi vid SOFI, skriver med fem andra forskare på SvD Debatt.

  • SOFI- forskarna Susan Niknami och Hans Grönqvist har i en ny SNS-rapport utrett hur skolresultaten kan stärkas för utrikes födda. "Åtgärder mot skolsegregation är sannolikt inte effektiva för att förbättra utrikes födda elevers resultat", skreiver de på SvD Debatt.

Senaste publikationerna

       

Databaser vid SOFI

LNU puff
SBC puff
SCIP data set
SPIN data set
GENPARENT

Fler genvägar