Institutet för social forskning

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Institutet för social forskning
Ett vitt I mot en blå bakgrund

Löpande information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Den senaste information och allt om universitetets ställningstaganden relaterat till covid-19 hittar du här:

Psykisk ohälsa PUFF

Psykisk ohälsa i skolan kopplat till större risk för utanförskap

Tonåringar som upplever psykiska problem i gymnasiet har större risk att varken vara i arbete eller utbildning som unga vuxna, jämfört med dem som har få eller inga symtom på psykisk ohälsa, visar en ny studie.

Äldre personer runt ett bord fikar och skrattar

Dags för den sjätte omgången av SWEOLD

Undersökningen som genomförts sedan 1992 studerar hur levnadsvillkoren för befolkningen över 75 år förändrats över tid. Forskarna kan nu beskriva utvecklingen under de senaste 30 åren, en period under vilken det skett tydliga förändringar inom välfärden.

 En mörkhyad fotbollsspelare håller i en fotboll på en fotbollsplan

Så upphörde lönediskriminering mot mörkhyade fotbollsspelare i England

En ny studie har med hjälp av data från engelska Premier League undersökt effekterna av den så kallade ”Bosman-domen” och funnit att lönediskrimineringen helt försvann när reglerna luckrades upp – men inte för alla.

En bild från filmklippet om LNU2020 med prifessor Carina Mood

"Viktigt att människors egna röster får höras"

Just nu pågår den sjunde omgången av Levnadsnivåundersökningen (LNU) vid SOFI. Här berättar Carina Mood, professor i sociologi, om arbetet med att samla in människors egna röster om sina levnadsförhållanden.

Ett handslag mellan en person med rutig skjorta och en person med vit skjorta

Vänskapsband över klassgränserna kan färga dina åsikter – oavsett din egen sociala klass

Vilken klasstillhörighet som är vanlig i din umgängeskrets verkar ha betydelse för hur dina egna politiska åsikter ser ut – och detta oavsett vilken klass du själv tillhör.

SOFI-forskare i media

  • "En avgörande skillnad mellan utbildning och varor som mat och kläder är att den bedrivs i ett socialt sammanhang." Det skriver Erik Lindqvist, professor nationalekonomi vid SOFI och Institutet för näringslivsforskning, tillsammans flera andra forskare på DN Debatt.

  • PODCAST: Matthew Lindquist, professor i nationalekonomi vid SOFI, diskuterar sin nya forskning om hälsoeffekterna av fängelsestraff, i det senaste avsnittet av podcasten Probable Causation.

  • "Nationalekonomer: Vi behöver spåra smittan". Erik Lindqvist, professor i nationalekonomi vid SOFI, skriver med fem andra forskare på SvD Debatt.

  • SOFI- forskarna Susan Niknami och Hans Grönqvist har i en ny SNS-rapport utrett hur skolresultaten kan stärkas för utrikes födda. "Åtgärder mot skolsegregation är sannolikt inte effektiva för att förbättra utrikes födda elevers resultat", skreiver de på SvD Debatt.

Senaste publikationerna

       

Databaser vid SOFI

LNU puff
SBC puff
SCIP data set
SPIN data set
GENPARENT

Fler genvägar