Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

Här publicerar vi texter om ny forskning från SOFI.

Cassandra PUFF

Högre nivå av facklig organisering påskyndar reformer för föräldraledighet i USA

Delstater där en större del av befolkningen är medlemmar i en fackförening är snabbare med att införa reformer för föräldraledighet än stater med lägre organisationsgrad.

En flaska med rött vin och ett trasigt vinglas

Alkoholrelaterad dödlighet drabbar lågutbildade mest när alkoholkonsumtionen ökar

Det är i gruppen med lägre utbildning som en ökad alkoholkonsumtion får störst påverkan på den alkoholrelaterade dödligheten. Det visar en ny studie från Institutet för social forskning (SOFI).

En skraplott skrapas

Stor lottovinst gör dig nöjdare – men kanske inte lyckligare

Att vinna en stor summa på lotteri gör att människor känner sig mer nöjda med livet, och den effekten håller i sig länge, visar en studie från Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

Johan W PUFF

Byt jobb ofta och lär dig mer på jobbet

Personer som oftare byter jobb lär sig mer på jobbet, det visar en ny avhandling i sociologi från Stockholms universitet. Att inte stanna kvar länge på ett och samma jobb kan därmed vara positivt för vissa personer, menar forskaren Johan Westerman.

Forskaren Rense Nieuwenhuis

Förändrad a-kassa gör att fler riskerar fattigdom när arbetslösheten stiger

Många varslas till följd av coronakrisen men har samtidigt inte fullgott skydd från a-kassan. En studie från Institutet för social forskning (SOFI) visar att det försämrade skyddet gör att fler nu kan hamna i risk för fattigdom om arbetslösheten stiger.

En kvinna i mörk kavaj sitter med ryggen mot kameran vid ett bord, flera andra tittar på henne.

Lön efter kön – värst i yrken med hög prestige

Lönegapet mellan kvinnor och män är störst i yrken med hög prestige, visar en studie i sociologi. Till skillnad mot andra kategorier yrken så har skillnaden i lön inte minskat i den gruppen.

Tonåringar sitter i en trappa, bara benen syns. Foto: Gaelle Marcel/Unsplash

Tonåringar i växelvis boende mår lite sämre om bara en förälder bor med ny partner

Tonåringar som bor växelvis mår ungefär lika bra som jämnåriga i familjer där föräldrarna bor tillsammans – men inte i alla familjer.

Johanna Rickne tumme

Kvinna och chef innebär ökad risk för sexuella trakasserier

Att göra karriär och bli chef skyddar inte kvinnor mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Tvärtom är det vanligare att kvinnor utsätts för trakasserier när de har arbetsledande funktioner.

alm tumme

Singlar utan barn ny riskgrupp för fattigdom

Risken att hamna i fattigdom har ökat lika mycket för singlar utan barn som för ensamstående föräldrar, visar en ny studie från SOFI. Forskarna kopplar ökningen till de restriktioner i arbetslöshetsförsäkringen som genomförts.

Forskaren Susan Niknami vid Insititutet för social forskning SOFI

Vad händer med barn till frihetsberövade föräldrar?

Ungefär vart tionde barn som kommer från en fattig bakgrund upplever någon gång under uppväxten att en förälder blir frihetsberövad. Just nu pågår en studie på SOFI om hur livschanserna för dessa barn förändras.

Blond kvinna med baby sitter vid en dator. Foto: Maria_Sbytova/Mostphotos

Vanligare att kvinnor skaffar barn under distansutbildning

Kvinnliga studenter som läser på distans är mer benägna att skaffa ett första barn under studietiden, jämfört med kvinnor som pluggar på ett platsbundet campus.

Daniel Fredriksson. Foto: Stockholms universitet

Satsningar på arbetsförmedling är kopplade till lägre arbetslöshet

Ekonomiska satsningar på arbetsförmedling är kopplade till lägre arbetslöshet i Sverige och i 18 andra välfärdsstater.

Roujman Shahbazian. Foto: Leila Zoubir/Stockholms universitet

Storasystrar viktiga när kvinnor ska välja mansdominerad utbildning

Förebilder i form av äldre syskon är viktiga för att få kvinnor att välja mansdominerade utbildningar inom naturvetenskap, matematik, teknik och ingenjörsvetenskap.

Maria Brandén. Foto: Clément Morin/Stockholms universitet.

Svårare för kvinnor att få jobb på annan ort

Kvinnor som söker jobb på annan ort har mindre chans än män att bli kallade till arbetsintervju. Det visar en omfattande studie från Sociologiska institutionen och Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

Anni Erlandsson. Foto: Leila Zoubir/Stockholms universitet

Mammor ratas inte när de söker jobb

Mammor ratas inte till förmån för pappor när de söker jobb i Sverige. Dessutom kallas kvinnor och män generellt lika ofta till intervju när de söker jobb, både när det gäller låg- och högkvalificerade jobb. Det visar en ny och omfattande experimentstudie som är den första i sitt slag i Sverige.

Per Engzell. Foto: Stockholms universitet

Därför har barn till utlandsfödda lägre betyg men högre ambitioner

Barn med två utlandsfödda föräldrar presterar generellt sämre i skolan än barn med minst en svenskfödd förälder. Trots det väljer de oftare gymnasieprogram som ger högskolebehörighet och har högre ambitioner.

Hitta till vår forskning

DiVA at Stockholm University
(Digitala vetenskapliga arkivet)

S-WoPEc
(Scandinavian Working Papers in Economics)

Forskningsnyheter från SOFI
Läs våra senaste forskningsnyheter

Epost:
Kontakta respektive person direkt (förnamn.efternamn@sofi.su.se).