Institutet för social forskning

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Institutet för social forskning
Ett vitt I mot en blå bakgrund

Löpande information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Den senaste information och allt om universitetets ställningstaganden relaterat till covid-19 hittar du här:

En tom restaurang i en galleria

Risken att drabbas av depression minskade efter den första nedstängningen i Danmark

Färre var i riskzonen för att drabbas av stress eller depression veckorna efter den första danska nedstängningen under pandemin, jämfört med veckorna innan. Men svårigheterna i vardagen ökade för många.

Skolmatsal i Klara folkskola 1959. Foto: Ragnhild Haarstad, Stockholms stadsmuseum

Skolmaten på 60-talet gav eleverna högre inkomst genom livet

När skolmaten infördes i svensk skola gav det långsiktiga fördelar på elevernas hälsa, utbildning och livsinkomst. Det visar en ny studie från Stockholms universitet och Lunds universitet.

En kvinnlig soldat i den norska militären sitter vid ett bord med ryggen mot oss, tar emot en lapp

Könsblandade grupper i lumpen påverkar attityder till kön och jämställdhet

Manliga soldater som fick tjänstgöra i en grupp tillsammans med kvinnliga soldater blev mer positivt inställda till jämställdhet – åtminstone på kort sikt. Det visar en ny studie från SOFI.

En bild från filmklippet om LNU2020 med prifessor Carina Mood

"Viktigt att människors egna röster får höras"

Just nu pågår den sjunde omgången av Levnadsnivåundersökningen (LNU) vid SOFI. Här berättar Carina Mood, professor i sociologi, om arbetet med att samla in människors egna röster om sina levnadsförhållanden.

SOFI-forskare i media

  • "En avgörande skillnad mellan utbildning och varor som mat och kläder är att den bedrivs i ett socialt sammanhang." Det skriver Erik Lindqvist, professor nationalekonomi vid SOFI och Institutet för näringslivsforskning, tillsammans flera andra forskare på DN Debatt.

  • PODCAST: Matthew Lindquist, professor i nationalekonomi vid SOFI, diskuterar sin nya forskning om hälsoeffekterna av fängelsestraff, i det senaste avsnittet av podcasten Probable Causation.

  • "Nationalekonomer: Vi behöver spåra smittan". Erik Lindqvist, professor i nationalekonomi vid SOFI, skriver med fem andra forskare på SvD Debatt.

  • SOFI- forskarna Susan Niknami och Hans Grönqvist har i en ny SNS-rapport utrett hur skolresultaten kan stärkas för utrikes födda. "Åtgärder mot skolsegregation är sannolikt inte effektiva för att förbättra utrikes födda elevers resultat", skreiver de på SvD Debatt.

Senaste publikationerna

       

Databaser vid SOFI

LNU puff
SBC puff
SCIP data set
SPIN data set
GENPARENT

Fler genvägar