Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

Här publicerar vi texter om ny forskning från SOFI.

alm tumme

Singlar utan barn ny riskgrupp för fattigdom

Risken att hamna i fattigdom har ökat lika mycket för singlar utan barn som för ensamstående föräldrar, visar en ny studie från SOFI. Forskarna kopplar ökningen till de restriktioner i arbetslöshetsförsäkringen som genomförts.

Forskaren Susan Niknami vid Insititutet för social forskning SOFI

Vad händer med barn till frihetsberövade föräldrar?

Ungefär vart tionde barn som kommer från en fattig bakgrund upplever någon gång under uppväxten att en förälder blir frihetsberövad. Just nu pågår en studie på SOFI om hur livschanserna för dessa barn förändras.

Blond kvinna med baby sitter vid en dator. Foto: Maria_Sbytova/Mostphotos

Vanligare att kvinnor skaffar barn under distansutbildning

Kvinnliga studenter som läser på distans är mer benägna att skaffa ett första barn under studietiden, jämfört med kvinnor som pluggar på ett platsbundet campus.

Daniel Fredriksson. Foto: Stockholms universitet

Satsningar på arbetsförmedling är kopplade till lägre arbetslöshet

Ekonomiska satsningar på arbetsförmedling är kopplade till lägre arbetslöshet i Sverige och i 18 andra välfärdsstater.

Roujman Shahbazian. Foto: Leila Zoubir/Stockholms universitet

Storasystrar viktiga när kvinnor ska välja mansdominerad utbildning

Förebilder i form av äldre syskon är viktiga för att få kvinnor att välja mansdominerade utbildningar inom naturvetenskap, matematik, teknik och ingenjörsvetenskap.

Maria Brandén. Foto: Clément Morin/Stockholms universitet.

Svårare för kvinnor att få jobb på annan ort

Kvinnor som söker jobb på annan ort har mindre chans än män att bli kallade till arbetsintervju. Det visar en omfattande studie från Sociologiska institutionen och Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

Anni Erlandsson. Foto: Leila Zoubir/Stockholms universitet

Mammor ratas inte när de söker jobb

Mammor ratas inte till förmån för pappor när de söker jobb i Sverige. Dessutom kallas kvinnor och män generellt lika ofta till intervju när de söker jobb, både när det gäller låg- och högkvalificerade jobb. Det visar en ny och omfattande experimentstudie som är den första i sitt slag i Sverige.

Epost:
Kontakta respektive person direkt (förnamn.efternamn@sofi.su.se).

Hitta till vår forskning

DiVA at Stockholm University
(Digitala vetenskapliga arkivet)

S-WoPEc