Levnadsnivåundersökningen 2020 (LNU)

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Levnadsnivåundersökningen 2020 (LNU)

Välkommen till LNU 2020-22

Just nu pågår den sjunde i raden av s.k. levnadsnivåundersökningar (LNU). Syftet är att studera hur människors levnadsvillkor ser ut i dagens Sverige och vilka förändringar som skett under senare år.

Hur förändrades människors ekonomi, hälsa, familj och arbete? Hur har utvecklingen sett ut i olika grupper av befolkningen? Genom att delta i undersökningen bidrar du till kunskapen om det svenska samhällets utveckling.

En far och en son skalar potatis vid diskbänken i ett ljust kök

Till barn och dig som förälder

I undersökningen ingår även barn som bor hemma hos de vuxna som är en del av urvalet. Om du är ett barn i åldern 10-18 år, eller förälder till ett barn, som ska delta och vill veta mer om undersökningen kan du klicka på länken nedan.

En mekaniker arbetar

Vad leder resultaten till?

LNU har i över ett halvt sekel, ända sedan slutet av 1960-talet, varit en kunskapskälla för svensk samhällsforskning. De tidigare undersökningarna har använts i många böcker och vetenskapliga rapporter. En stor del av vad vi vet om samhällets förändring under de senaste decennierna bygger på LNU och några andra liknande undersökningar. Här bredvid ser du några exempel på resultat som kommit fram inom olika områden.

Södra huset photo:Staffan Westerlund

Vem är ansvarig för undersökningen?

LNU 2020 utförs av forskare vid Institutet för social forskning (SOFI), Stockholms universitet, i samarbete med undersökningsföretaget Sifo.

En bild från filmklippet om LNU2020 med prifessor Carina Mood

"Viktigt att människors egna röster får höras"

Professor Carina Mood berättar om Levnadsnivåundersökningen och om hur den har betydelse för att uppnå FN:s första hållbarnhetsmål Ingen fattigdom.

Blå platta med texten SIfo